Select Page

Als je als thuiswerker in een stressvolle omgeving werkt, kan deze stress verschillende gevolgen voor je lichaam hebben. De schommelingen in je hormoonhuishouding zijn daar geen uitzondering op. Hoge stressniveaus kunnen leiden tot veranderingen in je hormonale balans, wat invloed kan hebben op je energieniveau, stemming en slaapkwaliteit. Gelukkig kun je door middel van eenvoudige stappen jouw hormonale balans onder controle houden en zo toch productief blijven tijdens het thuiswerken.

Voeding is belangrijk voor de regulatie van de hormonale balans. Probeer dus veel groentes, fruit, volle granen en magere proteïnen te eten om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn om gezond te blijven en een optimale hormonale balans te behouden. Eet ook regelmatig; zo voorkom je dat er grote schommelingen ontstaan in de bloedsuiker- en hormoonspiegels gedurende de dag. Ook is het belangrijk dat je genoeg water drinkt; dit helpt bij het afvoeren van toxines uit het lichaam die anders de hormoonbalans kunnen beïnvloeden.

Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen als thuiswerker; probeer minimaal 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen om alle spieren soepel te houden en hormoonspiegels in evenwicht te brengen. Door regelmatig buitenshuis te wandelen of sportactiviteit zoals joggen, fietsen of yoga wordt ook bewezen dat het positieve effect op de mentale gezondheid heeft – wat ook weer bijdraagt aan een goede hormoonbalans! Oefening helpt ook bij het verminderen van stressniveaus waardoor nog meer wordt bevorderd dat jouw hormonale balans optimaal blijft.

Om echt productief thuiswerken mogelijk te maken is goede mentale en fysieke gezondheid nodig. Eén manier waarop jij hieraan kan werken is door rekening te houdend met jouw hormonale balans; dit doe je door gezonde voeding, voldoende water drinkend en regelmatige lichaamsbeweging toe te passen. Op die manier help jij jouw lichaam om stressvolle situaties aan te kunnen met minimale impact op de mentale- en fysieke gezondheid – waardoor jouw prestaties optimaal blijven!

Er is veel wetenschappelijke onderzoek voor het effect van hormonale disbalans op gewichtsverlies. Bijvoorbeeld, een onderzoek uit 2017 gepubliceerd in het tijdschrift “Endocrine Reviews” onderzocht hoe hormonale factoren, zoals schildklierhormonen en insuline, de stofwisseling en energiebalans beïnvloeden. Het onderzoek concludeerde dat een onevenwichtige hormoonproductie kan leiden tot obesitas en problemen met gewichtsverlies.

Een ander onderzoek uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift “Metabolic Syndrome and Related Disorders” onderzocht het effect van cortisol, het stresshormoon, op gewichtsverlies. Het onderzoek vond dat hoge cortisolspiegels in het lichaam kunnen leiden tot obesitas en problemen met gewichtsverlies, omdat cortisol de stofwisseling en insulinegevoeligheid beïnvloedt.

Dus, er is veel bewijs dat hormonale onevenwichtigheden, zoals schildklieraandoeningen, adrenale vermoeidheid en cortisolspiegels, een grote impact kunnen hebben op gewichtsverlies. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het opstellen van een gezond afvalplan en het is aan te raden om met een arts of gezondheidsbeoefenaar te praten om de beste aanpak te bepalen.