Select Page

Hardlopen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, maar het kan vervelend worden als je het niet een beetje afwisselt. Daarom doen veel hardlopers aan krachttraining om hun routine af te wisselen en uit te dagen. Of je nu een doorgewinterde hardloper bent of net begint, hier zijn enkele tips om het meeste uit je krachttraining programma te halen.

Begin met lichaamsgewicht oefeningen.
Voordat je begint met gewichtheffen, is het belangrijk dat je lichaamsgewicht oefeningen zoals push-ups, row, split squat, step-up & squats onder de knie hebt. Niet alleen helpen deze oefeningen je algemene conditie te verbeteren, ze helpen ook stabiliteit en mobiliteit op te bouwen in de spieren die je tijdens het hardlopen gebruikt. Naarmate u meer vertrouwd raakt met lichaamsgewicht oefeningen, kunt u de moeilijkheidsgraad geleidelijk verhogen door zwaardere gewichten te gebruiken of meer herhalingen per set toe te voegen.

Train het centrum van je lichaam.
Uw core spieren spelen een cruciale rol bij het handhaven van uw evenwicht tijdens het hardlopen en het verplaatsen van uw gewicht tijdens het beklimmen van heuvels of het navigeren over oneffen terrein. Door core oefeningen op te nemen in uw krachttraining routine zorgt u ervoor dat uw hele lichaam klaar is voor elke fysieke activiteit die op u afkomt. Voorbeelden van core gerichte oefeningen zijn planken, Russian twists en mountain climbers.

Krachttraining moet een integraal onderdeel zijn van de routine van elke hardloper. Door te focussen op lichaamsgewicht oefeningen, op de core gerichte bewegingen en de juiste techniek, kunnen hardlopers veilig hun kracht en uithoudingsvermogen vergroten en tegelijkertijd blessures vermijden. Of je nu een ervaren hardloper bent of net begint met hardlopen, het opnemen van krachttraining in je schema kan je prestaties naar een hoger niveau tillen. Wees dus niet bang om aan de gewichten te trekken – je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!